Zelfreflectie is een essentiële vaardigheid voor persoonlijke groei

Ooit zei iemand tegen mij: je moet eerst jezelf leren kennen. Maar ik ken mijzelf toch al? Ik weet waar ik goed in ben of juist niet. Ik weet wat mijn kwaliteiten zijn en waar ik minder goed in ben. Maar dat was niet wat diegene bedoelde, hier werd bedoeld “zelfreflectie”.

Zelfreflectie is het vermogen om je bewust te zijn van jezelf. Het is een bepaald soort bewustzijn dat op veel niveaus op jezelf wordt toegepast:

  • Fysiek
  • Mentaal
  • Emotioneel
  • Spiritueel


Zelfreflectie heeft me geholpen om beter te begrijpen over de manier waarop ik op situaties reageer, om niet volledig onbewust te zijn van mijn fouten, en om manieren te vinden waarop ik positief met situaties om kan gaan in plaats van ze me te laten verteren.

Vandaag wil ik met jullie delen waarom zelfreflectie zo belangrijk is voor een positieve mindset.Zelfreflectie is getuige zijn van jezelf

Zelfreflectie stelt ons in staat om neutraal te kijken naar onze gedachten, gevoelens, emoties en acties. Door deze oefening zijn we in staat om met interesse en nieuwsgierigheid naar onszelf te kijken.

We beginnen dieper te graven, ons wezen in vraag te stellen: waarom voel ik me zo? Waar kwamen deze gedachten vandaan? Wat zijn deze fysieke sensaties?

Zelfreflectie kan echter gevaarlijk worden als het obsessief wordt - in zo'n geval komt zelfoordeel in de plaats en komt je innerlijke criticus naar buiten.

Je moet in plaats daarvan zelfreflectie je laten leiden naar groei, positiviteit en geluk.

Als we aan zelfreflectie doen, ontwikkelen we wat bekend staat als een innerlijke getuige. Dit is het vermogen om van een kleine afstand naar jezelf te kijken - zelfs je eigen gedachten en zelfs wat er onder de gedachten en emoties zit. Het is bijna alsof je naar je beeld in de spiegel tuurt, behalve dat het potentieel voor zelfreflectie veel dieper gaat dan je uiterlijke verschijning.

Bij zelfreflectie kijken we met interesse, nieuwsgierigheid en onderzoekend naar onszelf, vooral wanneer we onze gedachten, gedragingen en emoties onderzoeken. Ten eerste merk je precies wat je voelt in je lichaam, ervaart in je emoties en denkt in je geest. Dat is de essentiële inhoud van jouw ervaring. Maar dan roept zelfreflectie ons op om dieper te gaan met onderzoek:


  • Hoe is die gedachte ontstaan?

  • Wat gebeurt er echt als ik tegen mezelf zeg dat ik me verdrietig voel?

  • Wat is er nog dieper dan dit gevoel van angst?

  • Als ik deze gewaarwordingen in mijn lichaam ervaar, wat drukken ze dan uit over hoe ik me voel over mijn situatie?


Sommige gedachten zijn niet prettig en helpen je ook niet. Deze gedachten geven ons een vervelend gevoel. Als gedachten niet kloppen of niet realistisch zijn, worden ze ook wel ‘denkfouten’ genoemd. Vaak komen ze automatisch bij je op en krijg je er een vervelend gevoel van. Als je ze leert herkennen bij jezelf, kan je er beter mee omgaan.


Zelfreflectie is persoonlijke groei

Zelfreflectie is een essentiële vaardigheid voor persoonlijke groei. Zonder dat lopen we onbewust rond en reageren we vaak op anderen en zelfs op onszelf. Als je ooit een emotionele reactie op iets hebt gehad of woorden hebt weggegooid waar je later spijt van had, kun je zien hoe zelfreflectie je kan helpen bij het kiezen van gezondere reacties en het veranderen van gedrag (zelfs gedachten) dat niet goed voor je werkt.

De bedoeling van zelfreflectie is om je te helpen bij positieve verandering, niet om je naar beneden te halen! Laat zelfreflectie je in plaats daarvan leiden naar betere manieren om jezelf te ondersteunen, zelfcompassie te oefenen en naar je innerlijke weten te luisteren.

Met de workshops van Powerful Breaks help ik je door zelfreflectie een positieve mindset te creëren en een grotere verbinding met jezelf te ontdekken.

Wil je weten welke workshop voor jou geschikt is? Neem dan gerust contact met mij op of kijk op de website .

Ik sta graag voor je klaar!

Warme groet,

Wiemela


Reactie