Welke levenslessen hebben onze Deense buren voor ons?

Het World Happiness Report is een jaarlijks door de VN samengestelde lijst die aangeeft hoe gelukkig de gemiddelde inwoner van elk land in de wereld is. Naast welvaart, levensverwachting en keuzevrijheid van de burgers, wordt er ook gekeken naar de verbanden tussen vertrouwen en welzijn. Volgens het onderzoek zijn vertrouwen en welwillendheid sterke ondersteuningen voor welzijn.

Wat mij persoonlijk vooral opviel aan de Denen is dat men spreekt wanneer het nodig is. In mijn beleving op een vriendelijke manier. Wanneer ze iets niet weten geven ze dat ook eerlijk aan. Dat deed mij denken aan een gedicht van Rumi:

Before you speak, let your words pass through three gates:

Is it true?

Is it necessary?

Is it kind?

Dit wekt bij mij wel het gevoel op dat ik de ander kan en mag vertrouwen.

Hoet zit het met de welwillendheid?

Toen ik in mijn uppie op een overvolle terras ging zitten om alleen iets te drinken, werd mij niets opgedrongen. Zo gaven ze mij de vrijheid en ruimte om te genieten van de zon met een uitzicht op de haven.
Heerlijk, dat ontspannen gevoel waardoor je zelf ook ontspannen wordt. Dit valt voor mij wel onder welwillendheid; een ander gunnen om te genieten van het moment, zonder dat ze direct vrezen voor hun omzet. De serveerster beseft dat zij mij hierdoor een mooie dag kan bezorgen.
Daar draait het toch uiteindelijk om? Die kleine, mooie momenten die onbetaalbaar zijn. In principe gunnen we een ander graag iets. Net zoals we willen dat een ander ons iets gunt.


Wat is "Hygge" dan?

Online lees ik allerlei artikelen over Denemarken en het woord "hygge". Volgens Wikipedia is Hygge (Deense uitspraak: huuge) de Deense variant van de Nederlandse begrippen: gezelligheid en knusheid. Het wordt in Denemarken vaak beschouwd als één van de belangrijkste uitdrukkingen van de nationale volksaard.

Hygge komt oorspronkelijk niet uit de Deense taal, maar uit het Noors. In het Noors betekent hygge zoiets als 'welzijn'. Het woord kwam als eerste voor in het Deense schrift rond het einde van de 18e eeuw en de Denen hebben het sindsdien niet meer losgelaten.

Gezelligheid, onthaast zijn en genieten van het moment zijn kennelijk elementen om gelukkig te zijn. Dit verklaart dan ook waarom de Denen vroeg beginnen met werken. Doordat ze eerder klaar zijn met hun werkdag, hebben ze meer tijd voor familie en vrienden. Een Deense werkweek bevat slechts 33 uur. Toch behoort dit land tot één van de meest productieve ter wereld. Het zijn harde werkers, maar ze hebben ook plezier in het werk.


WorldPride 2021

Tijdens mijn verblijf mocht ik de viering van de WorldPride 2021 meemaken die dit jaar door Kopenhagen werd georganiseerd. Het was geen verrassing dat Kopenhagen dit jaar de WorldPride organiseerde. De Deense hoofdstad werd uitgeroepen tot de meest homovriendelijke stad ter wereld door zowel de Britse LGBT Awards als Lonely Planet, een groot bewonderaar van de ruimdenkendheid en tolerantie van Kopenhagen. De WorldPride verliep heel gemoedelijk en liefdevol met en voor elkaar.
Je zag overal vanuit de overheid de volgende tekst terukomen: The health, safety and well-being of the public and visitors is our highest priority. Daar teken ik voor.


Levenslessen uit Denemarken

De Denen hielden mij een spiegel voor met zaken die ik nog kan verbeteren voor mijzelf. Zoals op tijd stoppen met werken. Morgen is er weer een nieuwe dag. Meer tijd nemen voor mijn familie, vrienden en sociale contacten. Bewuster zijn met op welke manier ik energie weggeef en hoe ik die wil ontvangen.

Ik ben dankbaar voor de nieuwe positieve energie en de wijze levenslessen die ik terug mocht meenemen naar Nederland.

Nederland staat trouwens op plaats 5 van het World Happiness Report 2021. Blijkbaar hebben de inwoners van Nederland ook veel vertrouwen in elkaar en zijn Nederlanders, ondanks de coronacrisis, toch tevreden met hun leven.

Wat ben ik toch een geluksvogel dat ik in een continent woon waar de tevredenheid zo hoog scoort.

Ik hoop dat jij er ook achter mag komen wat jouw levenslessen zijn, of dat je het misschien al weet. Ik ben benieuwd!
Als je het met mij wilt delen, graag!

Je mag het naar mij mailen info@powerfulbreaks.nl of via het contactformulier op de website.

Dank vast!

Veel liefs,

Wiemela vanuit Kopenhagen

Reageren?