Afscheid nemen van het roken

Sigaretten versus beste vriend

Liefdesverdriet duurde meestal een paar maanden tot een jaar om eroverheen te komen. Vriendschappen waarbij het geven en nemen uit balans raakte miste ik de vriendschap weleens, maar ik had er vrede mee.
Afscheid nemen van het roken daarentegen was één van de moeilijkste dingen die ik moest loslaten. Het was mijn beste vriend in voor- en tegenspoed.

Een vriend waarvoor ik moest betalen en die alleen maar duurder werd.
Een vriend die mijn smaakpapillen aantastte en een aanslag achterliet op mijn witte tanden.
Een vriend waardoor ik vaker mijn gordijnen moest wassen en geurstokjes kopen.
Een vriend die ervoor zorgde dat mijn weerstand minder werd wanneer ik in kou en regen voor het werkgebouw moest roken in de fietsenstalling.

Op een gegeven moment wist ik niet beter, want ik ben een roker en het hoort er allemaal bij. Gelukkig was ik niet de enige, maar wel één van de weinigen. Het ging ondertussen al 25 jaar zo.


Hoe het begon

Ik was 12 toen ik samen met een vriendin mijn eerste sigaret opstak voor het schoolgebouw waar we ook direct werden betrapt door de schoolconciërge. De tweede keer werd ik betrapt door mijn broer toen ik met een ander vriendin een sigaret opstak in de portiek van onze woning.

Hoe stom kon je zijn denk ik achteraf. De kans dat je wordt betrapt is natuurlijk vrij groot in zulke situaties. Maar ach, ik was pas 12. Daarna had ik eigenlijk geen sigaret meer aangeraakt totdat ik 3 jaar later een stoere vriendin kreeg die op kamers woonde. Roken werd voor ons een “way of life”.

Tijdens het stappen, feestjes eigenlijk op alle momenten dat het kon. Vroeger mocht je namelijk overal roken. In de trein, in de discotheken, voor het schoolgebouw en als we thuis visite hadden rookten ze ook binnenhuis, waardoor het minder opviel als ik stiekem op de kamer rookte, althans, dat dacht ik....😊

Herken jij ook dit soort momenten? Deel het gerust met mij.


Roken en luisteren naar mijn lichaam

De jaren verstreken voorbij en nog nooit eerder had ik een serieuze poging gedaan om te stoppen met roken, want als ik het probeerde had ik altijd wel ergens een pakje sigaretten of een losse sigaret huis bewaard.
Of ik creëerde een situatie waardoor ik weer een goed excuus had om naar het benzinestation te lopen.

Totdat ik op mijn 40e middernacht wakker werd. Ik kon niet in slaap vallen en begon voor de zoveelste keer uit verveling te roken.  

Alleen die ene nacht toen ik een trek nam voelde ik tijdens het inhaleren wat het roken met mijn lichaam deed. Het begon met de koolmonoxide die als een monstertje door mijn keel ging en ik voelde daarna de nicotine door mijn aderen waardoor mijn vingers begonnen op zetten. Op dat moment realiseerde ik mij dat het opsteken van een sigaret een vorm van zelfdoding is. Ik negeerde ook het feit dat ik door het roken vatbaarder was voor griep dan de gemiddelde.


Wat doe ik mijzelf aan? Mijn conditie werd er ook niet beter van. Waarom doe ik dit? Niemand legt het mij op. Die vriendinnen maken allang geen deel meer uit van mijn leven. Liefdesverdriet heb ik niet, noch zorgen voor de dag van morgen. Alle andere gezellige mensen die niet roken hebben toch ook een leuk leven en genieten toch ook van het leven?

Ik zou dankbaar moeten zijn dat ik gezond op de wereld ben gekomen. Al mijn organen, spieren, zintuigen functioneren perfect. Waarom vernietig ik dit dan? Houd ik niet genoeg van mijzelf? Ik heb toch eigenlijk alles wat een mens nodig heeft om gelukkig en gezond te leven?

Sindsdien, nu meer dan 5 jaar geleden, is het roken voor mijn passé en heb ik nooit meer gerookt.
Op eigen kracht heb ik afscheid genomen van het roken.

Wil je ook werken vanuit je eigen kracht? Kijk dan of er een workshop bij zit die bij jou past.
Hieronder nog een aantal feiten op een rij.

Ziekte door roken

Roken is nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Van de totale ziektelast komt 9,4% door roken, volgens de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) 2018.

Sterfte door roken

Ruim de helft van de mensen die blijft roken, sterft aan de gevolgen hiervan. In Nederland zijn dit jaarlijks ruim 19.000 mensen. Zij overlijden aan een ziekte die door roken is veroorzaakt.

Meeroken

Iets minder dan 11% van de niet-rokende Nederlanders werd in 2020 nog regelmatig blootgesteld aan sigarettenrook. Bijna 5% werd elke dag blootgesteld. Meeroken is slecht voor de gezondheid. Mensen die meeroken kunnen dezelfde ziektes als mensen die zelf roken. De kans daarop is uiteraard wel veel kleiner. Vooral voor kleine kinderen is meeroken ongezond. Zij krijgen sneller longproblemen of oorontstekingen.

Reactie